Visu laiku vardarbīgākā filma, kas slavina pacifisma ideju

Kauja par Heksoridžu (Hacksaw Ridge 2016)

Desmonds Doss ir viens no ievērojamākajiem 2.Pasaules kara varoņiem. Sīvu cīņu laikā par Heksoridžu starp ASV un Japānas impērijas armijām viņš izglāba vairāk nekā 75 kareivju dzīvības ne reizi nepieskaroties ieročiem vai nogalinot kādu. Viņš stingri ticēja, ka karš ir taisnīgs, bet nonāvēšana ir slikta. Viņš bija vienīgais karavīrs 2.Pasaules karā, kurš frontes līnijās cīnījās bez ieroča un par nopelniem valsts labā saņēma Goda medaļu (Medal of Honor) un Purpura sirds ordeni (Purple Heart).


Māris Kalsnavs:
Filmas scenārija pievilcība slēpjas apstāklī, ka režisors ir izmantojis patiesu stāstu, kurā galvenais varonis ir ASV armijas kareivis Dezmonds Doss. Viņš, būdams kristietis, septītās dienas adventists, II pasaules kara laikā veic varoņdarbu. Kā rotas sanitārs viņš kaujas karstumā palīdz smagi ievainotajiem kaujas biedriem un brīdī, kad vienība ir jau atkāpusies ienaidnieka pārspēka priekšā, viens pats, riskējot ar savu dzīvību, izglābj smagi ievainotos kareivjus.

Filma ir uzņemta meistarīgi, izmantojot visus mūsdienu kinematogrāfa mākslinieciskos un tehniskos izteiksmes līdzekļus. Notikums uz ekrāna mani neatstāja vienaldzīgu. Es nešaubos, ka tas spēj uzrunāt ikvienu skatītāju. To varēja redzēt pēc cilvēku reakcijas kino zālē filmai beidzoties – ikviens vēl mirkli kavējās pārdomās.

Filmas režisors Mels Gibsons uzdod skatītājiem virkni jautājumu. No kurienes cilvēkā ir ļaunums un neiecietība? Kā saprast Dieva pavēli ‘Tev nebūs nokaut’?  Vai kareivis var aizstāvēt savu dzimteni, nenogalinot cilvēkus? Skatītāji var spriest, vai šie un citi jautājumi filmas gaitā ir atbildēti.

Ne bez saviļņojuma un lepnuma es vēroju, kā Dievs spēj izmantot Viņam nodevušos Kristus kareivi, kuram svarīgākas par savu dzīvību ir kaujas biedru dzīvības. Daudzi no tiem, kuri militāro apmācību sākumā bija neizpratnē par viņa nostāju piedalīties karadarbībā bez šaujamieroča, turklāt viņu nosodīja un fiziski iespaidoja, kaujas laukā tika izglābti no drošas nāves. Teiciens ‘ķēde ir tik stipra, cik tās vājākais posms’, kas sākotnēji tika attiecināts uz Dezmondu, kaujas apstākļos pārvērtās par stiprāko ķēdes posmu, kas iedvesmoja karaspēka rotu kaujai pirms izšķirošā uzbrukuma Heksoridžai.

Lai arī cik sīvas cīņas notiek frontē, režisoram ir izdevies parādīt kristieša vislielāko cīņu – ticības cīņu. Tā tiek izcīnīta cilvēka prātā. Kritiskā brīdī filmas galvenais varonis uzdod sev jautājumu. Kā es varēšu turpmāk dzīvot šajā pasaulē, nodevis savu pārliecību un rīkojies pret savu sirdsapziņu? Nevienam no mums nav svešas šaubas, neizpratne, pat izmisums. Tomēr paļāvību Kristū viņš nezaudēja, arī pats cīņas karstumā gūstot smagu ievainojumu.

Lai lasītājam nerastos iespaids, ka filmas sižets ir saistīts tikai ar karadarbību, piebildīšu, ka pietiekami daudz par Dezmondu es uzzināju no viņa bērnības piedzīvojumiem, attiecībām ģimenē, arī vēlāk sastopot mīļoto meiteni neilgi pirms došanās dienestā. Visi šie manis pieminētie apstākļi veido viendabīgu sižeta līniju un palīdz izprast viņa rīcības motīvus.

Iesaku visiem, kurus nebaida asiņainas kara ainas, noskatīties šo filmu, it īpaši jauniešiem. Mūsdienās patriotisms mēdz būt deficīts, arī pēc tikko aizvadītajiem valsts svētkiem.


Kinoteātros Rīgā filmu var skatīties no: 04.11.2016
Filma angļu valodā ar subtitriem latviešu un krievu valodā.
Filmas garums: 2h 19 min
Visu laiku vardarbīgākā filma, kas slavina pacifisma ideju Visu laiku vardarbīgākā filma, kas slavina pacifisma ideju Reviewed by VA redakcija on ceturtdiena, novembris 24, 2016 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.