Lai veselība neklibo

Ulvis Skadiņš:

Ir vairāki iemesli, kādēļ es jūtos lepns, būdams adventists. Viens no iemesliem ir astoņi veselības principi. Ir dzirdēti visādi ieteikumi veselīgam dzīvesveidam, bet tik vienkāršus visaptverošus principus es uzzināju tieši no adventistiem.

Tie ir:
  1. pilnvērtīga pārtika
  2. fiziskie vingrinājumi
  3. ūdens
  4. saules gaisma
  5. atturība
  6. svaigs gaiss
  7. atpūta
  8. uzticēšanās Dievam

Neko pielikt, neko atņemt. Vienkārši, lēti, efektīvi. Kādi pat ir atraduši tiem pamatojumu Bībelē, pārsvarā 1. Mozus grāmatas radīšanas stāstā.

Pārdomājot es sapratu, ka tie varētu būt arī veselīgas draudzes principi. Lai draudze būt veselīga, tai:
  1. jāpārtiek no veselīgās Dieva Vārda mācības, atceroties, ka Kristus ir dzīvības maize [1];
  2. jākustas, jādarbojas, pasludinot Kristu [2];
  3. jādzer no dzīvības ūdens [3];
  4. jāturas pie gaismas, jāceļ gaismā tumsības darbi, arī iekšējie - jābūt atklātiem [4].
  5. jāatturas no tā, kas grauj, šķeļ - no nevajadzīgām maldu mācībām un sensacionālām sazvērestības teorijām [5];
  6. vajag "atvērt logu" un ielaist svaigu gaisu - vai jautājumi, kurus draudze risina, nav sastāvējušies no cita gadsimta;
  7. "mazliet atpūtieties, jo daudzi nāca un gāja, tā ka tiem nebija pat laika paēst" [6]
  8. vairāk lūgt Dievu un ļauties Viņa vadībai, ne cilvēku plāniem.
Izrādās, ka viens būtisks veselības princips abos šajos sarakstos trūkst. Taisni jābrīnās, kā tik būtisks princips ir aizmirsts. Turklāt par to tik daudz tiek rakstīts Bībelē.

Amerikā 1940. gados tika sākti vērienīgi pētījumi, lai saprastu, kas visbūtiskāk ietekmē cilvēku veselību un labklājību. Tie ir ilgtermiņa pētījumi, kuri turpinās joprojām - tātad jau 75 gadus. Šajos pētījumos tiek novēroti 268 veselīgi Harvardas studenti un 456 jaunieši no Bostonas pilsētas ielām, kuri dzīvoja grūtākos apstākļos. Apmēram 60 joprojām ir dzīvi un piedalās šajā pētījumā.

Visi pētāmie cilvēki tika novēroti vismaz ik pēc 2 gadiem ar aptaujām, pēc informācijas no ārstiem un daudzos gadījumos caur personīgām intervijām.

Pētījumi parāda, ka laimīgas, pilnvērtīgas un veselīgas dzīves galvenais nosacījums ir nekas cits kā labas cilvēku savstarpējās attiecības. Tie, kuriem ģimenēs attiecību joma ir sakārtota, caurmērā dzīvo ilgāk. Labas attiecības uztur mūs veselīgākus un laimīgākus. Lūk, daži secinājumi no šī pētījuma:

Pirmkārt. Sociālās saites ir ļoti veselīgas, bet vientulība nogalina. Cilvēki, kuri ir vairāk sociāli saistīti ar ģimenēm, draugiem un kopienām, ir laimīgāki, fiziski veselāki un dzīvo garāku mūžu.
Otrkārt. Svarīga ir attiecību kvalitāte. Dzīvošanai konfliktā ir ļoti negatīva ietekme. Tomēr labas attiecības ir aizsargājošas.
Treškārt. Labas attiecības ne tikai aizsargā mūsu ķermeņus, bet arī smadzenes. Tiem, kuriem vecumā ir cilvēks, uz kuru var paļauties grūtā brīdī, laba atmiņa saglabājas ilgāk. Cilvēki, kuri apzinās, ka nevar uz otru paļauties, piedzīvo agrāku atmiņas pasliktināšanos. Labas attiecības nenozīmē, ka tās ir gludas, bez ķīviņiem. Ja viņi ir pārliecināti, ka uz otru var paļauties grūtā brīdī, tad šie ķīviņi neietekmē atmiņu pasliktināšanos.[7]

Tāds, lūk, pierādījums jau sen zināmai un Bībelē tik uzsvērtai mācībai "Mīli savu tuvāko kā sevi pašu". Arī tai pamatojums ir radīšanas stāstā - "Nav labi cilvēkam būt vienam."

Manuprāt, Latvijā Adventistu draudzēm lielākais izaicinājums ir mīlēt ienaidniekus, kuri apmeklē to pašu draudzi. Pareizāk gan būtu teikt "citādi domājošos". Tas no mums prasa paiet otru jūdzi, atdot virsdrēbes krekla vietā, ieraudzīt baļķi savā acī, lūgt par ienaidnieku, sveicināt ienaidnieku, mīlēt ienaidnieku kā sevi pašu.

Lai Dievs mūs visus uz to svētī!

Informācijas avoti:
[1] 1. Timotejam 4: 6, 7; Jāņa 6: 27, 55–57
[2] Efeziešiem 6: 13, 15
[3] Jāņa 7: 37, 38
[4] Efeziešiem 5: 11–14; Jāņa 8: 12
[5] Romiešiem 16:17; 1. Korintiešiem 1:10; 1. Tesaloniķiešiem 5:22
[6] Marka 6: 31, 32
[7] http://www.adultdevelopmentstudy.org/
sk. arī http://www.ted.com/talks/
Lai veselība neklibo Lai veselība neklibo Reviewed by VA redakcija on pirmdiena, novembris 21, 2016 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.