Vai Dievs savā darbā pieļauj kļūdas?

Viens no maniem mīļākajiem Bībeles tekstiem ir šis:

Pateicos tev! Cik es baismi brīnumains!
Brīnišķi tavi darbi, to zinu droši!
15 Mani kauli nebija apslēpti tev,
kamēr es klusībā tiku darināts,
tiku šūdināts zemes dziļumos,
16 vēl dīglī mani skatīja tavas acis,
un tavā grāmatā uzrakstītas
visas dienas, kas bija sataisītas,
pirms klāt kaut viena no tām.
Psalms 139:14-16

Šis teksts man atklāj, ka Dievs mūs katru veido. Mēs neesam tikai aklu nejaušību produkts. Mūs katru darina un šūdina pats Dievs. Mēs katrs esam īpašs. Mums katram ir īpaša vieta Viņa grāmatā jeb plānā.

Protams, mūsdienu izpratne par bērna veidošanos ir citāda nekā Dāvidam un viņa laikabiedriem. Tomēr, jo vairāk šo procesu pētām un tajā iedziļināmies ar zinātniskām metodēm, jo lielāka apbrīna par Dieva darbu rodas. Tas, kā Viņš mūs katru šūdina, ir prātam neaptverams.

Tomēr rodas ne tikai apbrīna, bet arī jautājumi. Viens no šādiem jautājumiem ir: vai Dievs savā darbā, veidojot cilvēkus, pieļauj kļūdas?

Piemēram, Dauna sindroms ir saistīts ar hromosomu skaitu šūnu kodolā.[1] Šīs neatbilstības bērnam veidojas "mātes miesās". Bez slimībām ir arī citas īpatnības, kuras tiek noteiktas bērna veidošanās procesā.

Mēs lasām, ka iesākumā Dievs radīja vīrieti un sievieti. Izrādās, ka pasaulē ir daudz cilvēku, kurus nevar viennozīmīgi nosaukt nedz par vīriešiem, nedz arī par sievietēm.

Emily Qinn. Avots: Twiter konta attēls.

Mēs zinām, ka vīriešiem un sievietēm ir atšķirīga ķermeņa uzbūve, dzimumorgāni un balss tembrs. Bet ir arī daudz citu atšķirību, no kurām dažas ir: kaulu uzbūve[2], hormonu aktivitātes[3], hromosomas (sievietēm XX, vīriešiem XY)[4], smadzenes[5][6] un romantiskā piesaiste.

Šķiet, ka ar tik daudz pazīmēm mums nevajadzētu būt nekādām problēmām atšķirt vīrieti no sievietes. Un tomēr jautājums nav tik vienkāršs. Ko darīt, ja kādam no cilvēkiem šīs pazīmes ir sajauktas - daļa no vīrieša, daļa no sievietes? Pie kā mēs viņus pieskaitīsim?

Emīlija (Emily Quinn) stāsta par sevi un savu pieredzi.[7] Viņai ir vagīna, un viņai ir arī sēklinieki. Viņai pubertātes laikā nobrieda krūtis, bet dzemdes viņai nav, tāpēc nenotiek menstruācijas un nevar būt bērnu. Ja pēc gadsimta viņas kaulus uzietu arheologi, viņu visticamāk pieskaitītu pie vīriešiem. Atšķirībā no citām sievietēm viņai ir XY hromosomas - tādas kā vīriešiem. Pie kā mēs viņu pieskaitīsim - pie sievietēm vai pie vīriešiem?

Tādus kā Emīlija sauc par interseksuālām personām. Šādi cilvēki pasaulē ir gandrīz 150 miljoni, kas ir vairāk nekā visas Krievijas iedzīvotāji kopā. Šos cilvēkus ārsti bieži ierosina pārveidot ar operāciju palīdzību. Pārsvarā šīs operācijas nav vajadzīgas un nodara vairāk posta nekā labuma. Emīlija sevi uzskata par veiksmīgu, jo ir iztikusi bez operācijām, lai gan ārsti centās pārliecināt par pretējo.

Karissa Sanbonmatsu ir zinātniece, kas ar saviem kolēģiem pēta DNA molekulas veidošanās un attīstības procesu. Viņiem ir izdevies izveidot pasaulē precīzāko (apjomīgāko) šīs molekulas simulāciju. Tam ir nepieciešams darbināt miljons kopā saslēgtus datorus.[8]

DNA molekulas simulācija. Avots: Ekrānšāviņš no Karissas Sanbonmatsu uzrunas TED konferencē [9]

Karissa norādu uz interesantu procesu, kas notiek ar DNA molekulu. Izrādās, ka svarīga ir ne tikai secība molekulā, bet arī šīs molekulas forma. Dažādu notikumu ierosināti, DNA molekulai, vienkāršoti izsakoties, tiek sasieti tādi kā mezgli. Šos "mezglus" var uztvert kā DNA atmiņu, kas atceras šos notikumus. Turklāt šie mezgli piedalās lēmumu pieņemšanā. Daudz lēmumu jāpieņem bērnam, veidojoties mātes vēderā. Visu embrija attīstības procesu var iedalīt trīs trimestros. Jaunā cilvēka  dzimumorgānu aizmetņi transformējas vīriešu vai sieviešu orgānos pirmajā trimestrī, bet smadzeņu aizmetņi transformējas vīriešu vai sieviešu smadzenēs otrajā trimestrī. Tādējādi var gadīties, DNA lēmumu rezultātā cilvēks iegūst viena dzimuma dzimumorgānus pirmajā trimestrī, bet otra dzimuma smadzenes nākamajā trimestrī. Šādi Karissa skaidro arī to, ka viņa ir piedzimusi ar sievietes smadzenēm, bet ar vīrieša ķermeni. [9]

Tas man liek aizdomāties, kurš patiesībā ir “īstāks” vīrietis: vai tas, kuram ir vīrieša dzimumorgāni, bet sieviešu smadzenes, vai sievietes orgāni un vīrieša smadzenes?

Klausījos interviju ar Vesliju Hilu (Wesley Hill) par viņa pieredzi.[10] Viņš uzauga kristīgā ģimenē, un arī pats kļuva dedzīgs kristietis. Vienā brīdī viņš apzinājās, ka neizjūt seksuālu pievilcību pret meitenēm, kā viņa vienaudži, bet gan pret puišiem. Veslijs to ļoti pārdzīvoja, izjuta iekšēju kaunu un lūdza Dievu, lai pārmaina viņu uz heteroseksuālu. Tas nenotika. Viņš izlasīja virkni grāmatu par šo jautājumu. Viena daļa autoru stāstīja, ka no šāda stāvokļa var tikt vaļā. Otra daļa aicināja piepildīt savu dzīvi, atrodot partneri un dzīvojot homoseksuālās attiecības. Vesliju neuzrunāja ne viena, ne otra grupa autoru. No vienas puses gan viņa, gan citu līdzīgu cilvēku pieredze parādīja, ka solījumi mainīt orientāciju ir cietuši neveiksmi. To apstiprina arī pētījumi.[11][12] No otras puses, Veslijs pat nedomāja pamest kristietību vai sekošanu Jēzum. Šādu opciju viņš nevarēja pieņemt. Viņš uzrakstīja savu grāmatu, kurā runāja par to, kā kristietis, būdams gejs, var dzīvot celibātā – godīgi atzīt savu tieksmi, bet nesekot tai.

Veslijs Hils - kristietis, gejs, kurš izvēlējies celebātu. Avots: Titulbilde no youtube intervijas [10]

Lielākā daļa no mums noteikti ir izjutuši šo ļoti spēcīgo un grūti atvairāmo seksuālo pievilkšanas spēku pretējam dzimumam. Es atceros sevi pusaudžu gados, kad vēlējos, kaut Kristus nedaudz atliktu savu atnākšanu, lai tik es varētu paspēt apprecēties un kaut nedaudz izbaudīt laulību dzīves priekus. Tagad iztēlojieties, ka Dievs tev uz visu atlikušo mūžu nomaina šo tieksmi no pretējā dzimuma uz paša dzimumu. Kā tu izvēlētos reaģēt? Vai tu spētu pieņemt lēmumu visu atlikušo mūžu palikt viens, apzinoties, ka "nav labi cilvēkam būt vienam"? Veslijs ir no tiem, kuram negribas būt vienam.

Mums patīk šķirot. Mēs esam to pieņēmuši kā mūsu pienākumu visus sašķirot. Cilvēki ir jāšķiro vīriešos un sievietēs, lai zinātu, uz kuru tualeti drīkstētu iet, kurās ģērbtuvēs un dušās ir atļauts uzturēties, uz kuru pusi pogas apģērbam šūt, kādas mantas bērniem dāvināt, kuram atļaut veikt ordinēta mācītāja pienākumus, kuram maksāt lielāku algu, ar kuru partneri drīkst salaulāt utt.

Lielai daļai cilvēku, kas sevi sauc par "normāliem", grūti saprast, kāpēc citiem, piemēram, ir jāģērbjas pretējā dzimuma drēbēs vai kāpēc jāizvēlas sev romantisko partneri no sava dzimuma. Tas bieži tiek sasaistīts ar visatļautību un izvirtību. Tomēr šīs pieminētās atšķirības pilnībā vai daļēji tiek izlemtas un ieliktas cilvēkā brīdī, par kuru Dāvids raksta: "Mani kauli nebija apslēpti tev, kamēr es klusībā tiku darināts, tiku šūdināts zemes dziļumos."

Daudzi kristieši šo jautājumu skaidro vienkārši: tās ir grēka sekas. Paradīzē jeb sākotnējā plānā tā nebūtu bijis. Šādas "problēmas" ir pirmo cilvēku izvēles sekas. Tomēr šāds arguments nav pārliecinošs, jo 139. psalmu rakstīja Dāvids nevis Ādams vai Ieva. Dāvids tāpat kā mēs dzīvoja miesā, kuru "skāris grēks" tāpat kā mums ikvienam.

Ja minētās novirzes no "normas" būtu sātana darbs, tad tas līdzinātos latviešu teikās tēlotai situācijai, kad dieviņš no māla uztaisīja pusi cilvēka un aizgāja atpūsties. Kamēr viņš gulēja, nācis velns un uztaisījis otru pusi. Tāpēc cilvēkā esot gan labais, gan ļaunais. Ja tā ir patiesība, tad arī tā būtu neizdarība jeb nolaidība no Dieva puses.

Cenšoties atbildēt uz virsraksta jautājumu, varbūt jāpārskata mūsu attieksme pret "kļūdām"? Varbūt šīs atšķirības jeb novirzes no "normas" nemaz nav kļūdas? Protams, tās ir kļūdas, ja mēs turamies pie vienkāršota cilvēku iedalījuma vīriešos un sievietēs. Ja uzrodas kāds, kuru nevaram ielikt kādā no šīm divām kastēm, tad domājam, ka kaut kas nav kārtībā, gadījies kāds ražošanas brāķis. Pieņemot, ka Dievs nekļūdās, atliek secināt, ka vainīgs būs velns. Protams, var teikt, ka šādi gadījumi pierāda, ka Dievs šajā procesā nav iesaistīts, un mēs esam aklu nejaušību produkti. Tomēr tāds nav mans skatījums uz pasauli. Man tuvāka ir Dāvida pārliecība par to, ka mēs tiekam šūdināti ar "Dieva rokām" un ikviens esam "baismi brīnumains".

Ja mēs pieņemam, ka Dievs nekļūdās, tad arī tie cilvēki, kurus nevaram viennozīmīgi nosaukt par vīriešiem vai sievietēm, ir īpaši Dieva veidoti. Tas savukārt nozīmē, ka Dievs mūs neliek vienā no divām kastēm. Dievs mūs liek savos plānos nevis kastēs. Varbūt Dievs vēlas, lai mēs mācītos pieņemt un sadzīvot ar citādo. Mums, redzot atšķirīgo, dabīgi ir noskurināties, novērsties, turēties pa gabalu, nosodīt, meklēt vainīgos. Tomēr dažādība ir Dieva radības viena no galvenajām un vērtīgākajām iezīmēm.

Problēma nav ar gēniem vai ar Dievu. Problēma ir ar mums, cilvēkiem, kuri cenšas visu novienkāršot un salikt visu pa kategorijām. Problēma ir ar mūsu svēto vēlmi izsmiet un izteikt replikas. Problēma ir mūsu svētajās nievās un cēlajā nomelnošanā. Diemžēl šī vēlme pēc vienkāršošanas un kārtības ieviešanas ir tik liela, ka esam gatavi tās labā upurēt tos, kuri neiederas.

Uz jautājumu, kā tad būs ideālajā pasaulē, vai tur būs tikai vīrieši un sievietes, es atbildi atrodu Jēzus vārdos:

Jūs maldāties, nesaprazdami ne Rakstus, ne Dieva spēku. Jo tie, kas augšāmcēlušies, nedz prec, nedz tiek precēti, bet ir kā eņģeļi debesīs. Mateja 22:29-30

 Vai mēs esam gatavi dzīvot šeit virs zemes kaut nedaudz kā eņģeļi debesīs?

 

Ulvis Skadiņš ir LLU asociētais profesors un Jelgavas Adventistu draudzes vecākais.



[1] https://www.genome.gov/about-genomics/fact-sheets/Chromosome-Abnormalities-Fact-Sheet

[2] https://naturalhistory.si.edu/education/teaching-resources/written-bone/skeleton-keys/male-or-female

[3] https://www.sciencenewsforstudents.org/article/explainer-sometimes-body-mixes-male-and-female

[4] https://www.genome.gov/about-genomics/fact-sheets/Chromosomes-Fact-Sheet

[5] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2019.00185/full

[6] https://www.ted.com/talks/karissa_sanbonmatsu_the_biology_of_gender_from_dna_to_the_brain#t-756398

[7] https://www.ted.com/talks/emily_quinn_the_way_we_think_about_biological_sex_is_wrong#t-833119

[8] https://www.lanl.gov/projects/karissa/

[9] https://www.ted.com/talks/emily_quinn_the_way_we_think_about_biological_sex_is_wrong#t-833119

[10] https://www.youtube.com/watch?v=zk9Nmrk2Wzo

[11] https://web.archive.org/web/20110722080052/http://www.healthyminds.org/More-Info-For/GayLesbianBisexuals.aspx

[12] https://kidshealth.org/en/parents/sexual-orientation.html#:~:text=The%20term%20sexual%20orientation%20refers,Heterosexual%20(straight).

Vai Dievs savā darbā pieļauj kļūdas? Vai Dievs savā darbā pieļauj kļūdas? Reviewed by Ulvis Skadiņš on otrdiena, februāris 02, 2021 Rating: 5

Nav komentāru:

ads 728x90 B
Nodrošina Blogger.